d) Oppaan ilmaisutaito

 

teat naamiotKokonaisilmaisua kokeilemassa, osa 1

Opas on matkailun palveluketjun korkeimmalla huipulla, siellä, missä asiakaskin keikkuu ja pitelee lompakkoaan.

Oppaan työväline on hänen ruumiinsa ja sielunsa, jotka molemmat hänen pitäisi pystyä häivyttämään taka-alalle asiakkaiden lomakokemuksen tieltä. Hänen tulee omaksua opas-identiteetti, jonka hän voi kehittää ja palvelumuotoilla kaikenlaisiin opastustilanteisiin sopivaksi. Oppaan pitää pyrkiä kokonaisilmaisuun: mitä se oikein on? Sitä me etsimme Urban – Nature- koulutuksessa Teatterimuseolla 16.2.2016.

maarit kulissien takanaMatkaoppaiden kouluttaminen on vaativaa. Oppaat pyrkivät huipulle, joten opettajilta tarvitaan kokemusta lumesta ja rinteistä. Kulissien takana opettajat puurtavat yötä päivää.

teatt korsetti

Oppaan kokonaisilmaisu on mahdollista vain sisäisen koonnin kautta. Sivistys ja yleistiedon jatkuva ylläpito antavat ryhtiä. Ruumiinkulttuuri kuuluu oppaan ohjelmaan vain sivistyneissä muodoissa.

teatt pop2Harjoittelu tekee mestarin.

teat sari tsehovilaisenaHarjoittelu edellyttää rauhallista, meditatiivista pohdintaa.

teat sankkopää

Pää pöntössä parantaa pohdintaa kokonaisilmaisusta ja antaa kaikupohjaa.

teat show three 4”Ei se mitään. Kyllä se hyvin menee noinkin,” sanoi opettaja opiskelijalle, joka oli löytänyt kokonaisilmaisunsa.

tommi 1Opaskoulutus muuttaa ihmistä. Ensimmäisessä kuvassa opasopiskelijamme suhtautuu skeptisesti kokonaisilmaisuun. Toisessa kuvassa opiskelija on jo tyytyväinen ja ammattimainen kokonaisilmaisija.teatt asentoOpettaja näyttää opiskelijoille kokonaisilmaisua taitavasti. Toinen opettaja dokumentoi vaihtelevasti.

teatt villeSinistä Urban-Nature- kokonaisilmaisua.

teatt timokarnevaaliKeskittynyttä kokonaisilmaisua naamion takana.

teatt sariÄäni kuuluu korvaamattomana kokonaisilmaisuun.

teatt possulla ratsastaja 1

Kaikki harjoittelevat kokonaisilmaisuna: ”porsaita äidin oomme kaikki”.

teatt rebecca

Kaunista kokonaisilmaisua: cool, calm and collected.

teatt torseke

Sivistynyt hyväntuulisuus on kokonaisilmaisun ainoa oikea ilmapiiri.

teatt kehon hallinta 2

——————————————————–

Kokonaisilmaisua kokeilemassa, osa 2

teatt turistejaOppaat palvelevat asiakkaita, jotka kaikki tulevat ja katselevat matkakohdetta omista lähtökohdistaan ja kantavat aina omaa taakkaansa (takkiaan) mukanaan. Opas ei etukäteen tiedä heistä mitään, kohtaamisessa ainoastaan ulkoinen olemus välittyy – kukin pukeutuu naamiaisasuunsa ja näytelmä voi alkaa.

Tteat show one OlgaOppaat räppäävät asiakkaille ajankohtaista settiä, mutta opastuksessa on aina myös klassista sisältöä  ja urbania sekä naturea.

teat show one sariJotkut oppaat ovat erikoistuneet liikunnallisiin opastuksiin, varsinkin joukkuelajien soveltamisessa he ovat erinomaisia.

teat show oneJoiltakin asiakkailta on pallo hukassa, …joku on unohtanut matkalaukkunsa Helsinkiin. Opas on aina valmiina palvelemaan ystävällisesti.

teat show two 2Jos opas on vähän hukassa, hän katsoo esimerkkiä oivallisen kollegansa onnistumisesta ja molemmat jakavat aina tietoja toisilleen ja muille kollegoilleen ja tukevat toisiaan.

teat show twoJa onneksi opastuskeikka aina päättyy. Sen jälkeen voi mennä kotiin ja ihmetellä, miksi tulikaan valinneeksi näin vaativan alan. Mutta kun sitten vilkaisee peiliin, ymmärtää, että jonkunhan nämäkin hommat on tehtävä.

teat show three 3Joillakin oppailla saattaa olla Mersun sponssaama asu, jossa lukee ”Johtotähti kaikille teille”.

teat show threeSponsoroitu opas on hyödyllinen kumppani kollegoilleen. Matkailuammattilaiset ylenevät uransa viimeisellä kolmanneksella asiakaspalvelun huipulle oppaiksi.

teat show four 1Kulttuurisensitiivisyys on jo syntymässä saatu lahja, jonka opas kehittää opastustyössään huippuunsa eri kulttuureita kohdatessaan.

teat show four 3Kulttuurisensitiivisyydessä tärkeimmät osaamisalueet sijaitsevat kuulon ja henkimaailman alueilla.

teat show five 1

Kahville! Nyt Senaatintorillekin on kuulemma avattu pyörillä liikkuva Opaskahvila, josta voi tilata kahvin lisäksi oppaan tunniksi tai pariksi. Tässä esillä opaskaartimme valioita, urban- tai nature- tai molemmille poluille. Kärryä polkee Mercedeksen sponssaama ulkoholisti ja häneltä voi ostaa myös opastettuja melontakeikkoja. Tavisaikaan Opaskahvila liikkuu lumikengillä.teat show five 3Ja koulutusillan lopuksi Senaatintorin kahvilan oppaat tarjosivat kaikille plöröt.

 

 

 

 

Mainokset
%d bloggers like this: